Passas valpdagbok

200525

Valparna har nu börjat upptäckA världen utanför valplådan, än så länge korta utflykter i den närmaste omgivningen det vill säga valprum och hall, typ :-) De blir ganska snabbt trötta men utvecklingen har verkligen tagit ett stort hopp framåt. Och det är precis som det ska vara, vid tre veckors ålder så lämnar vargvalpar för första gången lyan och hundvalpar är också redo att sakta men säkert få ta del av nya upplevelser. Det gäller att hitta en balans, valpar måste även ha lugn o ro för att hjärnan ska utvecklas och de behöver lära sig koppla av men samtidigt få stimuli och framför allt möjlighet att skapa och känna kontakt. För valpar som inte får en bra uppväxt med mycket mänsklig kontakt, träffa artfränder, uppleva olika underlag, lite aktiviteter osv så är det "fönstret" stängt och går aldrig att reparera till fullo, åldern 3-12 veckor kallas socialiseringsfasen och är den viktigaste i hundens liv. Och otroligt spännande att få följa!

Alla våra valpar är tingade men ibland händer det att det blir återbud, jag skriver då det här på hemsidan. 

Valp som somnat i knät..

200522

Allt flyter på fint hemma och alla valparna äter och växer. Den från början minsta tiken är ikapp, så skönt! Jag har ju hållit lite extra på henne men känner att det kanske kan bli aktuellt att hitta ett lika bra hem åt henne som de andra har fått men det är absolut ingen brådska och då bara till någon som vill träna och tävla.  Det är fortsatt galet många som hör av sig om valp, väldigt trevliga familjer där beslutet att skaffa valp verkar väl genomtänkt liksom att man kommit fram till rasen efter bra research, kul att många är så pålästa och medvetna! 

Valparna är nu väldigt alerta när man kommer in i rummet och mycket mer medvetna om omvärlden. De har fått smakportioner som utökas till eget ätande (eller ska jag säga slabbande..) och jag har börjat med visselsignaler vid mat redan nu. 

 

200518

Valparna har fått smakportioner av mat och det var synnerligen uppskattat. Bordskicket var inte det bästa men viljan var desto bättre :-) De har också fått halsband i olika färger så vi lättare kan se skillnad på dem, de blir lite mer personligheter då också. Idag är nog första gången jag såg hur de var medvetna om de andra syskonen och då Kimchi (som troget väntat utanför valprummet sen de kom, hon älskar valpar och kommer bli en utmärkt nanny) fick smyga in och kika ner i valplådan var lyckan total :-)

200516

Det blir många bilder och vardagsinlägg från valplådan på kennelns FB-sida så därför känns valpdagboken nästan lite överflödig... Idag fyller valparna två veckor och bemärkelsedagen har firats med avmaskning och kloklippning, inte mycket till kalas det inte :-P. De har också öppnat ögonen vilket gör att de plöstligt blir mer som små minihundar. De är mer och mer uppe på benen för varje dag även om det är vingligt men det är en stor skillnad jämför med de första dagarnas hasande på frambenen med huvudet pendlandes från sida till sida. Passa mår bra, tar hand om de små men njuter också av att hänga med oss. Hon har mycket mat åt valparna och 15 dl mat om dagen med lite extra tillskott slinker ner utan problem :-)

200512

Idag blev samtliga bilder jag tog bara en stor svart klump... Blir lättare då de är mer uppe på benen och vakna mer! Dagarna i valplådan är väldigt monotona men på ett bra sätt för valparna, det är bara sova och äta som gäller! Lugn och ro, de märker inte ens om man kommer in i rummet utan det blir bara full rulle när Passa kommer in. Jag försöker se om jag kan ana några ögonspringor som är på gång att öppnas men har inte sett något ännu. 

 

200510

Valparna blev en vecka igår, det är ju alldeles galet! De är fortfarande i den nyfödda fasen, den varar tills de blir ca 2 veckor. Så här små valpar är bara vakna mellan 2-15 % av dygnet och då äter de, typ. Hjärnan är fortfarande outvecklad och de har ännu inte öppnat ögonen men det är under sömnen hjärnan utvecklas och de tär viktigt med lugn och ro. En lugn och trygg tik ger valparna de bästa förutsättningarna och man vet att det är viktigt redan under fosterstadiet att tiken inte är stressad. De kan heller inte höra något (möjligtvis mycket höga ljud) då hörselgångarna är slutna och de är helt utelämnade till mamman. Men nu försöker de att ta sig upp och "gå" (eller i vart fall inte kräla) och de blir bättre för hela tiden,  när de känner doften av Passa blir de väldigt ivriga.

Alla hanvalparna är tingade, det händer ibland att det blir återbud och då kommer jag skriva det. Två av tikarna håller jag lite på, dels den minsta då jag vill se hur hon utvecklas och sedan vill jag inte lova bort den andra riktigt ännu.. Är någon fortsatt intresserad får ni läsa här hur jag kommer att göra! Vi kommer dock inte ha någon valp hemma denna gång och jag försöker stålsätta mig <3. 

Det känns inte speciellt bra att jag inte har möjlighet att kontakta alla som hört av sig att de inte får valp men jag hoppas ni har förståelse för situationen. Den är verkligen galen!! Som sagt, eventuellt kan det finnas en eller möjligtvis två tikar kvar men hur och när jag bestämmer mig (och hur det går för den lilla) står ännu skrivet i stjärnorna, de är ju trots allt bara en dryg vecka gamla.. En av tikarna vill jag ju om möjligt ha möjlighet att få leasa för en kull eller eventuellt ha på halvfoder men vi får se... Det kan också bli att hon säljs som vanligt.

Och ni som undrar om vi föder upp vit-fläckiga flattar så är de märkta med Tippex så vi kan skilja dem åt :-)

 

200508

Ett par dagars ledighet har gjort mig gott :-) Valparna har nästan fördubblat sin vikt eller är på god väg. Störst av alla är en hane märkt på huvudet, han var störst när han föddes och kom precis före den minsta tiken så han hade väl snott all näring *ler*. Hon är fortfarande under lite specialbevakning, tiden får utvisa hur det går. Man märker att gänget blir starkare för varje dag, sakta men säkert börjar ett långsamt ålande till maten bli till försök att ta sig upp på benen. Inte ännu men snart!

De börjar få mycket bättre rutiner med regelbundna mat och sovperioder och när alla sover så kan Passa vara med oss. Hon är en duktig mamma som gärna är med sina barn men det är skönt komma ut och lufta sig lite med!

I FB-gruppen kan jag lägga upp lite korta filmer, det lär bli fler ju mer mobila de blir <3

200507

Min intention att skriva ofta gick upp i rök på en gång, här har det varit full rulle! Jag har fått jobba mer än jag tänkt mig och det i kombination med nattvak och valppyssel är inte optimalt för att också hinna skriva några rader här. En av tikarna är lite mindre och behöver extra tender, love and care, vi får se hur det utvecklar sig. Hon var minst redan från början och föddes sist av alla. Den här första tiden är visserligen magisk att få följa liv som föds men mest längtar jag tills att de blir större, starkare och mindre ömtåliga, förutom den lilla tiken då så är de andra synnerligen glupska. I valprummet har vi ca 24 grader, det är viktigt med värmen då nyfödda valpar bara har en kroppstemperatur på dryga 35 grader och inte får bli nerkylda (eller uttorkade). Mindre mysigt sova i tycker jag och då klockan ställs var 90:e minut nattetid så jag kan kolla att allt står rätt till i valplådan så är det inte konstigt att hjärnan känns som gröt... Brukar hävda att varje valpkull gör mig ungefär tio år äldre :-P

Passa mår bra, mjölken är igång fint och hon har inga tendenser till mjölkstockning (peppar, peppar!) samt att hennes temp ligger bra, det är viktigt tempa tikarna de första dagarna för att se så inga rester från fosterhinnor är kvar och ligger och orsakar något tokigt. Hon äter nu mat igen och portionerna börjar bli i den storlek som hon uppskattar och serveras tre gånger per dag, hon tackar och tar emot! 

Valparna äter och sover och ligger då tillsammans tätt, det är bra. Navelsträngarna har ramlat av och det är lugnt och tyst i valplådan precis som det ska vara, det är bara då Passa är lite långsam de protesterar och vill ha mat pronto!! Passa är duktig med valparna och sköter dem fint men kommer också ut och hänger med oss en stund då alla sover.

Våra andra hundar tycker nog upplägget här hemma just nu är ganska bra, alltid någon hemma och de får dubbla promenader. Normalt så försöker Thomas och jag gå en skogstur tillsammans men nu blir det att vi går varsin promenad och hundarna går två :-) Och jösses vad mycket nytt folk vi möter i skogen, normalt är det bara vi och grannarna typ men att gå i skog och mark har ökat betydligt i Sverige nu!

 

200503

Vi är lite slitna småbarnsmorsor nu Passa och jag, den första tiden är intensiv både med pyssel av valpar för Passa och övervakning att allt går bra för mig och resten av familjen. Tiken sköter valparna och vi sköter om och servar henne och ser till att allt flyter på. Passa har mycket mjölk så vi har hållit tillbaka på hennes mat för att inte stimulera ytterliggare förrän valparna är större och starkare, det är en ständig balansgång men mjölkstockning vill vi inte ha! Så här små valpar har en lägre kroppstemperatur och är känsliga för kyla och drag, därför har vi det varmt i deras rum och de ligger på värmedyna. Hur länge som jag än har hållit på så är denna första tid en tid av att vara på helspänn och sova för lite, så mycket som kan gå fel med små valpar. Kanske blir man också nojjigare med åldern?

Det blev sammanlagt sju valpar och även vi fick pojk-dominans :-). Vi kommer själva behålla en tik men inte hemma utan med något sorts avtal om rätten till en kull eller möjligheten att få köpa en kull, vi har ju gjort kombinationen för att vi tycker den är så intressant men just nu saknas plats att behålla en hund här hemma. Den tiken skall förstås till någon som vill träna och tävla och som helst inte bor alltför långt ifrån oss (men viktigast är kemin) och som vill samarbeta och hålla kontakten (det vill vi ju att alla valpköare ska men här är det lite extra viktigt!) 

Eftersom det minst är 65-70 personer som hört av sig om valp samt flera andra som ringt Malin så förstår ni att vi måste klura och fundera en del var valparna ska hamna och jag vill inte stressa fram några beslut eller besked, det kommer ta lite tid... Jag har aldrig under mina 29 år som uppfödare varit med om något liknande!

Det vi står inför nu är något unikt, jag tror inte så många tänker så kortsiktigt som "nu när jag är ledig under krisen passar det bra med valp" utan de allra flesta som kontaktat oss har en bra planering framåt och vill leva ett aktivt liv med sin hund och även träna och kanske tävla med sin flatt precis som vi hoppas på.

Farhågan är att det blir en valpboom av sällan skådat slag där mindre nogräknade uppfödare parar hej vilt för att det är sådant valptryck och om ett år eller så finns det ett gäng unghundar ute för omplacering samt att rasernas mentalitet och arbetsförmågor försämrats.. Det positiva är att många upptäckt tjusningen i vardagen med en hund som familjemedlem nu när vi är begränsade på andra sätt, en hunds kärlek är aldrig obegränsad <3 Därmed inte sagt att hundägande eller uppfödning bara är fantastiskt, det är berg och dalbana precis som livet självt..

 

 

200502

Man kan lita på Passa, är beräknat datum den 2:a maj då valpar man den dagen (eller rättare sagt natten...).

Mor och barn mår bra och allt gick smidigt, vi avvaktar lite för att se att det fortsätter så innan vi kommer med mer info <3

200501

Imorse åt hon inte och har varit väldigt orolig hela natten, inte mycket sömn här inte.. Nu blir det tyst här inne ett tag, jag kommer ha viktigare saker för mig.. Och nej, jag har ingen aniing om hur snabbt (troligen inte) eller långsamt (betydligt mer troligt) det kommer gå! Håll tummarna för att allt kommer gå bra ändå <3

200430

Lugnt och fint. har börjat tempa Passa två gånger om dagen, när det börjar närma sig så sjunker tikarnas temperatur rejält och då ska valpningen komma igång inom ett dygn från "lägsta-temperatur" enkelt uttryckt.

Tempen kan dock förändras lite uppåt och neråt flera dagar innan det är dags men när den sen är nere stadigt, ofta på kanske runt 36.5 grader så är det en startsignal. Men tikar är olika och vissa har utdragna öppningsstadier medan andra snabbar sig lite :-) 

Ofta märker man ju andra indikationer att det är på gång så som att tiken inte äter (frukosten gick ner utan problem..), de blir oroliga, hässjar o bäddar när det börjar närma sig mera. 

 

200428

Snö!! ute så då boade vi in valplådan Passa och jag :-) Ja  vi fick lite "hjälp" av den lilla terriern med :-P

Passa tar allt med sitt vanliga lugn och självklara sätt. Hon sover mycket men hör alltid då det skramlar i köket! Hon är fortfarande matglad men det går lite långsammare att få i sig portionerna...

200427

Det blir några hektiska dagar på jobbet nu i början av veckan, vill ju vara ledig då det börjar dra ihop sig..

Sedan blir det ett trixande med schema där jag jobbar när Thomas och barnen är hemma och så har jag även lite semester om det vill sig väl. Men våra semestrar inför sommaren är ännu inte godkända då man vill vänta i det längsta pga Covid-19 så det återstår att se hur det blir med ledighet. Valparna kommer alltid ha någon hemma men lite semester hade inte varit fel (om man nu kan räkna en valpkull som semester) *ler*.

Många hör av sig för att höra "sin plats i kön" på valp men något sådant system finns inte, läs gärna under rubriken "Valpar" (alltså den fliken ni kommer till innan Passas kull) hur vi resonerar.

Jag vet att det är många som väntar och det är flera andra uppfödare som fått många hanar i sina kullar då det verkar vara ett riktigt "grabbår" vilket gör att det är extra tryck på tikar. Men innan valparna är här och vi ser att alla mår bra så avvaktar vi och kan tyvärr inte säga något om eventuella chanser till valp. Inget är som väntans tider!

Nöjd Passa som snott åt sig alla benen :-) Hon måste ju ha lite tidsfördriv nu när väntan börjar kännas låång!

 

200426

Jag har jobbat helg men Thomas har passat på fixa staket runt poolen, vi vill ju inte att några valpar (eller barnbarn!!) ska ramla i när de sen är så stora att de kan vara utomhus, vi hoppas på en lagom varm senvår och sommar så de kan skutta runt mycket utomhus. Ja inte i början förstås :-). Det är stor skillnad då man kan ha en valpkull utomhus mycket så inte för mycket regn och rusk och inte så stekande hett som det var sommaren -18 tack!

Passa tar dagarna med ro, hon äter, sover och strosar runt i tädgården..

 

200425 (igen)

Var bara tvungen att lägga ut denna bild på Passas mage, kolla på vänster sida så ser man tydligt en "korv" av valpar <3

 

200425

Nu är det bara drygt en vecka kvar till beräknad valpning, Passa har varit ganska exakt förut med att hålla de 63 dygn som är riktmärke för en dräktighet, plus minus ett par dagar förstås. Thomas var ju över till Finland och parade henne och innan tog vi progesteronprov för att pricka in rätt dygn och sedan fick de till två parningar innan det var dags ta båten hem igen :-). Vilken jäkla tur det hanns med innan båtarna slutat gå och gränserna så gott som stängdes!!

Passa är fortfarande glad i mat och äter nu 14 dl mat + lite extra berikning. Ute försöker hon hitta något i hennes ögon lämpligt ställe att föda valparna på, under vår altan verkar hon tycka vara toppen :-P. Vi tycker att en valplåda är mycket bättre *ler*

200423

Så skönt med sista dagarnas härliga vårväder, alldeles lagom varmt! Hundarna har inte riktigt anpassat sig till värmen och Passa har mest vilat på vårat stengolv, gäller att vila upp sig inför kommande uppgift!

Hon älskar att sitta i trappen och titta ut, inte för att det händer så mycket på vår väg men ändå :-P.

Annars gillar hon även att sova på ett trappsteg eller på något annat konstigt ställe, har hittat henne både i garderober och torkskåp. Hon rullar ihop sig till en liten boll <3

 

200420

Rena rama vårvädret idag, så skönt! Passa vilar mycket och håller koll i köket, lagom uppgift för en högdräktig tik :-P

200418

Jag har ju förstås tänkt tokigt, för att dagboken ska bli så intressant som möjligt så ska ju inläggen gå från nyast till äldst, jag börjar med det nu så får det bli lite hoppigt..

Passa har nu kommit hem och eftersom hon bott här största delen av sitt liv så är det inte konstigt vare sig för henne eller resten av flocken, mer ett "välkommen hem"-hälsning. Hon är i fin form och magen är go <3. Hon får nu mat tre gånger om dagen och det är inget hon har nåt emot direkt *ler* 

200408

Normalt sett vill vi gärna att man kommer och träffar oss och våra hundar i god tid innan valpning men i dessa Covid 19-tider är ingenting normalt.. Vi får göra det bästa av situationen och utnyttja sociala medier mer, därför ordnade jag denna valpdagbok där ni kommer få följa valparna. Vi får sen hoppas att den värsta faran lägger sig och att vi kan ses lite längre fram och särskilt om vädret tillåter och vi kan träffas ute <3.

Passa fem månader ung

 

200409

Vi njuter av fint väder och jag njuter extra mycket av att vara ledig, jag har jobbat otroligt mycket under mars och början av april. Nu har jag semester denna vecka och kan inte bli inkommenderad :-).

Passa är kvar hos sina fodervärdar Tommy och Gunilla någon vecka till men vi har tät kontakt och de bor inte långt härifrån vilket är en klar fördel. Rapporterna säger att hon är lite tröttare än vanligt men hänger fortfarande med på promenaderna och hämtar gärna en dummy eller två. Jag tycker det är viktigt att tikar fortsatt motioneras och tränas under dräktigheten, det gör både dräktigheten valpning och valplådetiden mycket enklare. Tikarna brukar typ sista veckan eller så själva välja om de vill hänga med i skogen eller inte och då det börjar dra ihop sig brukar de föredra soffan.. Hon är fortsatt väldigt hungrig och uppskattar att mängden mat ökats, på slutet brukar dock de inte finnas så mycket plats för de större portionerna så då får maten delas upp på fler måltider.

Det är väldigt många som har hört av sig och är intresserade av valp och kölistan är lång.. Det ska bli så spännande vad som finns där i Passas mage <3

Okej, det dröjer några veckor men valpbilder kan man inte få nog av...

 

200411

Igår var jag över en sväng till Passa, det är perfekt att vi bor så nära. Passa mår bra och magen växer som den ska <3. Det är nu tre veckor kvar och det är nu under den sista tredejdelen av dräktigheten som fostrena börjar växa rejält, på tisdag är det två veckor sedan ultraljudet gjordes och då var de ca 2.3 cm stora.

Ha en fin påsk alla!

Fina lilla Passa

 

200412

Vi har haft en fin helg med umgänge med de närmaste, husfixande, sköna hundpromenader och hundträning samt egen träning så att man med gott samvete kan äta mer godis :-P. Passa mår fortsatt bra och njuter av att ligga framför brasan hos Tommy och Gunilla. Nu börjar man faktiskt se en go babykula <3

Jag har nog aldrig varit med om ett sånt intresse för valp som denna gång..  Det är säkert många faktorer som spelar in. Kombinationen som sådan, tidpunkten för leverans, ganska få kullar genom FRKs valpförmedling o särskilt då sådana där föräldrarna har både jakt o utställningsmerit. Men också verkar det som många som gått i hundköpartankar en längre tid nu med allt avd som händer i världen tycker att det är bra tajming..

 

200414

Passa verkar ta dräktigheten med ro :-P

200415 

Hurra, första röntgenresultatet från Piki-Passakullen har kommit, R's Fifty Shades Of Grey "Lennox".

Finfina spiror runt om, HD A/A och armbågar UA :-). Härligt, matte Anna-Lena och jag har varit inne

och kollat SKK Hunddata typ sjutton gånger om dagen trots att det varit långledigt *ler* 

Och han har samma underbara uttryck som mamma Passa <3