190312

Ännu en supertrevlig helg har passerat med ömsom jobb och ömsom hundträning. I söndags hade vi återigen valpträning och sedan träning för de vuxna. Duktiga unga hundar som är lugna och fina i passivitet och koncentrerade då de ska jobba. Vi började som vanligt med "jaktlydnad" där vi gick fot med och utan stärning, tränade inkallningar både genom resten av gruppen och med en apport utlagd bakom dem. Allt det som man inte kan träna nog mycket och som är grunden till allt!! Sedan blev det närsök och jag tycker de använde näsorna fint och jobbade metodiskt. Kommer bli bra det här om vi bara  tar det lugnt och låter dem förstå vad vi vill. För som vanligt handlar hundträning mest om hur och vad vi ger våra hundar för verktyg :-)

efter fika tränade vi de vuxna Chiro o Briska. Lite samma upplägg som sist över ett dike och sedan fick de jobba i par. En lite bättre söndag helt enkelt!

Passa och Elda, ja de börjar bli bra goa o runda. Hänger fortfarande med på promenader men det går långsamt. Vi får nog börja minska ner på Passa till helgen men jag är övertygad o att det är bra med motion både för dräktiga tikar o gravida om man bara mår bra i övrigt!

  

 

190301

Jösses, nu skulle jag kunna skriva en halv doktorsavhandling om den gågna helgen men det får bli en kortare uppdatering för nu är jag trött :-P...

Reste i fredags ner till Asa i Småland och lite senare dök även två kompisar tillika valpköpare upp, mycket surr och god förtäring blev det innan vi kröp till sängs i det jättefina huset vi hyrt. På lördagen dök resten av gänget upp och vi började träna de unga valparna efter Xavi-Elda då Xavis matte hade lagt upp en bra och nyttig träning för oss, så himla skoj! Hon hade även fixat lunch med värmande soppa vilket verkligen behövdes i de kyliga vindarna. Vi fortsatte lite till med valparna efter lunch, så himla duktiga de var! Sedan anslöt fler kompisar och vi fortsatte träna även de vuxna hundarna i den roliga och utmanande terrängen, det är verkligen roligt med alla trevliga människor man möter genom hunderiet :-). Tillbaka till stugan och ännu mer gemytligt samkväm där vi sedan stupade i säng, hundarna var minst lika trötta.

Idag har vi så varit på Mohedautställningen, fina resultat och kritiker. Kimchi 2:a HP i valpklass, Freya 4:a o Ronja oplacerad. Isco excellent och Briska vann en stor (dagens näst största klass!!) jaktklass med CK och blev sist kvar innan btkl, hon har utvecklats mycket nu så det ska bli skoj ställa henne lite grann framöver.

Låångt hem men påfylld med en massa go energi! Och både Passa och Elda har blivit ännu tjockare :-))

 

190222

Ibland är det svårt få till en uppdatering, det är väldigt enkelt tänka att jag gör det imorgon :-P

Förra helgen hade vi träningsträff för de två yngsta valpkullarna, vi filar vidare och det är roligt se deras och förarnas framsteg. Ibland blir det bakslag med träningen med och då gäller det att fundera på hur man kan göra det rätt. Hundträning är aldrig statiskt! Efter att valparna drillats ett par timmar så var de ganska trötta i mössan. Det blev inte direkt någon apportering utan vi fokuserar mest på fotgående, samarbete och attityd samt passivitetsträning (det är nästan det viktigaste vid den här åldern, att kunna sitta still och vänta på sin tur..). Jag försöker verkligen grunda ett riktigt bra fotgående med Kimchi, det är så avgörande för framtiden faktiskt och det är mycket svårare börja få till det då deras förväntan i apporteringssammanhang redan är etablerad..

Då valparna var klara gick vi in och Thomas hade fixat trattkantarellsoppa och mackor, satt finfint efter den lite kylslagna träningen! Fikabröd hade valpköpare med sig, tack :-) Mycket snack blir det också förstås!

Då vi ätit gick så Johanna och jag ut och tränade ett tag med våra vuxna hudnar Chiro och Briska. Blev dirigeringar över en å och en del av dem blev snett över, blev lite trixigt men vi avslutade bra båda två (eller alla fyra!)

I veckan har vi varit på två ultraljud, i tisdags med Passa och igår torsdag med Elda. Full pott, båda tikarna är dräktiga och nu väntar en spännande vår!!!

 

190212

Dagarna har rusat iväg, har jobbat helg och den var stökig så återhämtningen tar lite tid av sömnbrist men nu är jag med i matchen igen!

All snö, sedan tö och sedan minusgrader har iallafall gjort mig lite frustrerad gällande hundträning men idag kändes det banne mig lite som vår i luften även om det fortfarande är en hel del snö och ännu mer is kvar. Men några kortare träningspass har vi fått till. Missade tyvärr träning med goa vänner i helgen men jag avr helt enkelt för trött och då är jag ingen bra hundtränare, stubinen blir liksom onödigt kort :-P.

Jag är ganska så säker på att Passa är dräktig, hon visar flera tecken och jag tror nog också att detsamma gäller Elda. Spännande! Så vad kollar jag på för tecken då? Vissa tikar blir illamående och kröks i vecka tre o fem men det gör sällan våra, de är väl för glupska :-). De kan ha lite flytningar och hanarna brukar vara fortsatt itnresserade av dem även efter fortsatt löp. Lite säkrare tecken är att juvrena blir rosa och större och just runt 21 dagars dräktighet kan man om man är skicklig känna fosterblåsorna innan fostrena blir för stora och mjuka. Ett annat gammalt knep som låter helt knasigt men som faktiskt stämmer är att kontrollera tikens tandkött vid samma tidpunkt. Innan dessa dygn o även efter så är tandköttet mörkare men just då blir tandköttet mycket blekare eftersom de befruktade äggcellerna fäster i livmoderväggen då. Kommer jag bara ihåg att kolla (det är itne alltid jag gör..) så tycker jag att det är ett enkelt och väldigt häftigt sett att ha koll! Nu är jag ju en väldigt otålig människa så det blir UL för Passa den 19:e :-) Annars så försöker jag lära mig så mycket om mina tikar som möjligt gällande löpcyklar och dröktigheter istället, det är så fascinerande!

190203

Ibland blir det inte som man tänkt sig men det kan bli bra ändå. Planen för idag var Mjölby och SSRKs utsällning i ännu ett kallt ridhus :-P. Men imorse då jag vaknade vräkte verkligen snön ner och prognoserna visade att det skulle fortsätta så. Tanken att åka fyrtio mil tur och retur i detta väder kändes inte så lockande och efter telefonkonsultation med Jessie som också skulle dit så beslutade vi oss för att lämna WO.

Så det blev en dag med snöpulsande och skottning istället och det var inte så dumt det heller!

Igår hade vi valpträff, alltid lika rokigt se hur slynglarna och deras förare utvecklas! Vi tränade fotgående, grunden till allt (nästan..) och vi tog steget längre genom att även ha en som kastade tennisbollar med chuck-it under tiden. Vi fortsatte grunda visselsignaler och började nosa på (Göteborgshumor!) närsök och närsökssignal. Efter ett par timmar var valparna trötta i mössan och vi frusna om tårna så då avslutades det hela med fika och en himla massa snack. Tänk vad mycket trevligt folk som sedan blir ens riktiga vänner hunderiet gett mig!

190126

Idag när vi var ute på långpromenad så dyker det upp en goldenhane bakom oss och ville väldigt gärna hänga med, inte så konstigt då vi hade tre löptikar med (jo då, Polly har förstås hängt på de andra...). Vi fick bli lite arga på honom och till slut gav han upp, långt i fjärran hörde vi en husse ropa på en hund :-P

Kom då att tänka på en händelse som hände för nästan 25 år sedan. På den tiden (tänk att jag numera kan skriva så...) var Sverige ganska isolerat som hundland och vi använde nästan bara inhemskt avelsmaterial. Så det var riktigt exklusivt då en belgisk hane skulle komma hit och gästspela och jag hade en jättetur att Nunnan löpte under den tiden han var här, de skulle passa varann jättefint och ett riktigt tillskott i kenneln få in nytt blod från utlandet. Så vi åkte och träffade hanen och tycke uppstod, perfekt! Nunnan var inte så välnamnad :-P. Så hem och på morgonen därpå skulle jag släppa ut henne för att hon skulle morgonkissa ute i trädgården. Jag stod på trappen i morgonrock och Nunnan kanske gick ut 15-20 meter. Där, som en gul blixt kom granngårdens (på denna tid bodde jag utanför Mariefred) labradorhane och *smack* hade han klivit upp på Nunnan och de satt ihop. Jag lovar, fanns inte en chans reagera eller agera.. Han måste stått där hela natten och bara väntat. Nu var denna hane något av en häradsbetäckare och äagren tyckte nog att det var kul för honom att ha något att göra, han fick strosa runt som han ville. Något som inte var lika roligt var nog möjligen då jag kom över till dem efter tjuvparningen för jag var (för att uttrycka det milt...) aningens upprörd :-/. Numera så hade man kunnat ta prov på valpar som hade fötts i en sån kull för att en tik kan bli dräktig med flera hanar under samma höglöp för att se vem som var far till vilken valp men den möjligheten fanns inte då. Vi valde att ge Nunnan en abortspruta som i sin tur ledde till att hon fick livmoderinflammation. Som tur var han vi upptäcka det i tid och hon blev bra med medicin. 

Så kan det gå, jag var glad att löpande tikarna var i koppel idag :-) 

190125

Lite galet med en resa till Finland och sedan en till Norge under samma vecka, vilken tur att jag och Thomas kunde dela på uppgiften :-) Nu är jag och Elda hemma igen efter vårt Osloäventyr och det känns bra. Vi tog faktiskt tåget och det var väldigt smidigt, kan nog bli fler tågresor framöver. Jag är väldigt förtjust i vårt västra grannland och dess befolkning. Vid hotellet där vi bodde så fanns en park jag har aldrig sett maken till hur många som utnyttjade chansen till friluftsliv och jag vet inte hur många norrmän som bar på skidor för att ge sig ut på tur. Vi kom fram på onsdag eftermiddag och Jonna kom och hämtade oss på stationen och sedan åkte vi hem till henne. Pontus och Elda gillade varann men Elda fräste ifrån då han klev på, hon är otroligt lätt att ha koll på var hon är i löpet för hon säger bara "ja" då det verkligen är rätt. På torsdagen var hon mer på men Pontus (som har parat en annan tik innan) var lite klantig och vi beslutade oss för att ta kontakt med en veterinär för att få hjälp. Thomassen är en otroligt duktig veterinär och eftersom jag kände att det var rätt dag samt att jag måste bestämma mig för om jag skulle bli kvar ytterligare en natt i Oslo eller inte så åkte vi dit och han hjälpte till. Han bekräftade att Elda var på "rätt" dygn så nu är det bara att hoppas. Jonna körde oss till centralstationen och vi hann i pusta ut i en kvart innan tåget gick *ler*.

Lugn och behaglig dag idag och nu väntar en jobbhelg! Håll nu alla tummar för Passa och Elda <3 

190120

Thomas och Passa är kvar i Finland men åker tillbaka inatt. Så roligt att det blev lyckat med parning, nu blir det en spännande väntan!

Upp tidigt i ottan imorse och sedan samåkte jag, Jessie och Agge till utställningen i Kumla. Iskallt ridhus i januari, det är grejor det (fast så kallt var det inte där inne..). Briska fick stanna hemma, ingen päls och då jag badat henne insåg jag att hon var väl tjock, har ju gett henne ett extramått med laxolja och väl tilltagen matranson så det är inte helt konstigt :-P.

Väldigt roligt att så många Ryegatare var med, det bästa med utställningar är att få umgås med alla goa människor :-). Först ut var valparna, bland hanarna så ställdes Scott (Xavi-Elda) som placerades fyra. Scott var så cool och kopplade av fint i kompostgallret och visade sig sedan snyggt. Men var även Verk-Passabrorsorna pälsmonstret Miller och defintivt-inte-pälsmonster Veke (eller som jag numera kallar honom "The Elk". Tur att Jessie är desto mer nöjd med hans arbetsegenskaper, hehe) Två brorsor kan nog inte var så mycket mer olika men de skötte sig lika bra i ringen och de var huvudsaken <3. Lo och Kimchi ställdes bland tikarna och söta Lo studsade runt lite av glädje. Kimchi travade på riktigt bra (jag är lite förvånad) men blev lite het på godiset och stod och knäade, hon slutade fyra med HP. De två är väldigt lika varann på många vis. Två bruna brorsor till i jaktklass (och med samma ägare som de bruna brorsorna i valpklass), Focus fick VG och Vexl Exc, 2:a jkk med ck. Isco fick Exc i öppenklass men blev inte placerad. Sist ut av de våra var Vera i veteranklass, hon blev tvåa med CK. Domaren debuterade på rasen och jag uppskattar mycket hennes trevliga attityd mot hundar och handlers, då gör det inte lika mycket om resultaten kanske inte var helt på topp. Grattis till Iscos ägare Susanne som blev BIS-veteran med härlige Santos från Boltiltorps och tack till er som lät mig visa era hundar, det höll mig varm :-) 

190119

i torsdags bar det iväg för Thomas och Passa till Finland, de tog nattbåten till Åbo, Passa var väldigt konfunderad över att kissa på båtens rastningshörna men annars gick allt bra :-)

Thomas har hyrt en stuga och den visade sig vara en fullträff. Härligt (men kallt!) vinterväder med massor med snö och en väldigt trevlig stugägare som uppgraderade dem till finaste stugan, en riktig finsk timmerstuga med vedledad bastu och bara ett par år gammal. Kan ha varit att även ägaren var hundmänniska och tyckte det var roligt att de var där för parning, gemensamma intressen brukar vara bra!

På kvällen åkte de så till Piki och hans familj och det tog inte lång stund förrän tycke uppstod, härligt!

Mission accomplished <3

De kommer vara kvar i Finland till söndag kväll och ta nattbåten hem, vi hoppas på fler lyckade försök även om det egentligen räcker med ett...

De trivs gott :-)

Här hemma har dagarna rullat på, tyvärr missade jag träning med Jessie o Agge i torsdags, det var så j#kla halt på vår väg att det inte gick ta sig upp för backen innan den grusats.. Synd för det är ju så skoj träna tillsammans!

Annat som ändrats är att Susanne och Isco skulle kommit hit inför morgondagens utställnig i Kumla men då Iscos mamma Elda snart går in i höglöp så får vi ta att umgås en annan helg.. Hade kunnat bli livat annars :-P!

Har inte bestämt mig om jag ställer Briska ännu, hon började fälla typ samma dag som jag anmälde henne och kan nu stoltsera med en labradorpäls *hjälp!*. Jag avgör ikväll när hon badats hur jag gör.. Kimchi får hänga med oavsett hon är i "fulålder", hon behöver miljöträningen. Ska bli skoj träffa er alla!!

 

190116

Jag har funderat klart..

Passa har varit iväg till veterinären och fått avmaskning och det iskrivet i passet inför Finlandsresan, det får inte glömmas. Thomas har bokat färja och åker på torsdag till Åbo och är då framme fredag morgon. Han har även bokat boende och han och Passa kommer bo i en stugby, det blir väl några björnar som närmsta grannar så här års :-P. Förhoppningsvis blir det fruktbara möten men Piki också! Det ska bli väldigt spännande och jag kommer vilja ha en massa rapporter på hemmaplan. 

Som ni kanske läst har även Elda börjat löpa, självklart kunde hon inte låta Passa löpa själv... Har verkligen funderat fram och tillbaka hur vi ska göra, tanken var ju att starta henne på prov nu i vår och avvakta till hösten för att para henne (hanen har varit utsedd länge..). Även Elda har ju en ung kull och det blir typ nio måndaer mellan hennes och tio månader mellan Passa kullar om allt går som det ska. SKK har ju allt reglerat och man får ta två kullar "tätt" och det ska sedan gå minst ett år innan man får para igen (om man nu har såna planer, det finns ju självklart reglerat även hur många kullar en tik får ha).

Men så är det så mycket enklare och roligare med vårvalpar som förhoppningsvis kan vara ute en del jämfört med att han valpar under den mörka årstiden.

Jag tycker också det känns bättre para tikarna innan de har fått årets dos av fästingmedel. Jag har använt Bravecto under flera år till våra hundar och det har fungerat väldigt bra men det känns inte lika bra att ge det till tikar i samband med parning, dräktighet eller mjölkproduktion. Sedan så innebär ju även en kull valpar ganska mycket pyssel för att få ihop tiderna med mitt jobb och med resten av familjen så att valparna inte är ensamma, det är enklare få till den logistiken under kanske tio veckor jämför med det dubbla antalet. Vi har ju provat detta "koncept" med två kullar samtidigt vid några gånger tidigare och en annan positiv effekt är att vi kan ha valpträffar osv för två ganska jämnåriga kullar.

Så summan av kardemumman är att nog även jag ska bege mig ut i vida världen snart, nämligen till Oslo!

Hoppas ni uppskattar att bloggandet är tillbaka igen!

Annica

190113

Nygammal premiär

 

Jag har tidigare bloggat en del här på hemsidan men la ner detta pga tidsbrist. Nu drar det i författar-och-tyckartarmen igen så det kommer förhoppningsvis bli inlägg här. Jag blir lite motvalls då de flesta nu mest väljer att publicera uppdateringar på FB eller liknande men eftersom jag är prat-skriv-diskussionsintresserad så räcker det inte med en statusuppdatering. De blir också gärna glammiga och tillrättalagda och jag vill gärna gräva lite djupare för att bilden ska bli komplett, iallafall för mig.

Idag ser jag fram emot valpträff för våra två yngsta kullar, de kommer om en stund och jag har lite att pyssla med :-). 

Se där, nu har vi haft valpträff för de två yngsta kullarna. Idag kunde inte så många komma men det blev bra och trevligt ändå. Ser fram emot ljusare dagar och mindre vinter, iallafall när det kommer till hundträning och träffar!

Båda kullarna efter Passa och Elda uppvisar ynglingar med stor arbetslust och här är det läge träna mycket passivitet och förväntan. Alla var tysta men de vill gärna vara med på allt roligt, hela tiden :-) Vi tränade följsamhet med störning, inkallning och basicövning med dummy men utan att apportera. Fint arbete av både småttingar och förare. Det är roligt då förarna verkligen tänker till också och lägger upp träningen så det passar den egna hunden, kanonbra ju!

Efter träningen gick vi in och värmde oss med gofika som Alvin bakat och snackade en massa, det är ju nästan lika viktigt som själva träningen. Väldigt glad för våra trevliga och engagerade valpköapre för utan er är vi inget!

Trots att det snöande gick vi ut och tog några kort. Eller några och några, Johanna fick fota så det stod härliga till. Att fota ovana småttingar på en hal väg med vit bakgrund i snö, ja ni hör ju :-P. Idag var jag också duktig och tog med mig systemkameran ut, det blev förstås inte fotat så mycket som jag tänkt.. Nu ska jag bara hitta sladden så jag kan överföra dem med!

På bilderna Camillas fina Lo