Vår familj

Här  på Sörgården bor vi!

 

Annica Wehinger Redlund heter jag och det är jag som är den "ursprungliga" uppfödaren av kennel Ryegate's. Jag bor med min familj på landet strax utanför Eskilstuna i Södermanland. Jag har fyra barn, Malin  och Richard från ett tidigare förhållande och tillsammans med min man Thomas har jag Alvin och Engla. Hundarna upptar en väldigt stor del av min fritid och jag uppskattar att få möjlighet träffa många av våra valpköpare ofta på träningar och annat. Mina egna hundar tränas i flera discipliner även om det är apporteringsbiten som ligger mig varmast om hjärtat och som odiskutabelt tar mest tid ;-) Eftersom tiden är knapp har jag mer eller mindre slutat med lydnad och rally, jag önskar fler timmar på dygnet! Viltspår blir det ibland när andan faller på Jag gillar träna själv också och försöker få till några pass i veckan på Friskis, jag älskar allsidig träning och du hittar mig både bland skivstängerna och spinningcyklarna. Jag jobbar som Stationsbefäl i Södermanland och eftersom vi jobbar skift så jobbar jag främst kvällar och nätter för att underlätta med hundar och barn, jag och Thomas ses inte lika ofta som vi skulle vilja däremot ;-). Arbetstiderna gör dock att vi har möjlighet att ha valpar då det passar oss och inte då vi måste ta semester! Jag har mycket hjälp här hemma av hela familjen då vi har valpar och vid alla andra aktiviteter, inte minst av Malin som är delägare men hela familjen är engagerad och de"små" barnen (som inte längre är så små!) är väldigt ansvartagande och hjälpsamma. Det hade annars varit en omöjlighet att ha hundar samt valpkullar valpkullar på det viset som vi har, det är ett teamwork från början till slut!

Man kan ha olika inriktning som aktiv hundägare och uppfödare och även om jag tävlar en del så ligger min passion vid avel och uppfödning. Så otroligt fascinerande, man blir aldrig fullärd!! Jag är en stamtavlenörd och har förmånen ha mycket kontakter även utanför landets gränser vilket berikar mig och oss otroligt. Jag har nu hållit på i en himla massa år och jag tröttnar aldrig på att förkovra mig.

Jag har  även varit aktiv i vår rasklubb Flatcoated retrieverklubben som avelsråd, mycket stimulerande (om än tidskrävande!) då jag brinner för dessa ämnen! Jag inser dock att tiden inte räcker till allt så för tillfället har jag inga uppdrag.

Lika intressant tycker jag det är att fördjupa mig i hundarnas egenskaper, mentalitet och arbetsförmåga. Tävlandet är förstås viktigt då det är så man kan få sin hund bedömd. Men  vad hunden har i sig i sina gener och hur vi kan utveckla detta, det är det som är riktigt spännande :-) 

Är även intresserad av anatomi utställningar och utbildad ringsekreterare med siktet på att bli domare. Att föda upp eftere vår rasstandard är ett rättesnöre, vi ska bevara och förbättra vår ras men inte förändra. Vi har ett arv att förvalta från tidigare generationers uppfödare har skapat och en skyldighet inför kommande.

 


Annica o Thomas 

                 Alvin och Richard samt Malin och Engla 2012

             Engla och Alvin, det har hunnit gå några år..

 

Malin heter jag och är den andra delägaren i kenneln. Under vintern -13 blev jag delägare vilket känns otroligt roligt att få på papper efter att ha hjälpt mamma under många år. Är praktiskt  taget uppvuxen i valplådan och har under mina snart 24 år med rasen samlat på mig en hel del erfarenhet och idéer som ska bli kul att få leva ut genom avelsarbetet.
Från en av  våra kombinationer födda 20101028 har jag en egen hanhund vid namn ”Malte”,  SVCH LPI RLD N RLD F RLD A RLD M Ryegate’s Watch Out I´m About. Jag tränar och tävlar aktivt lydnad med alla våra egna hundar i framförallt rallylydnad, vilket jag även har hållit kurser i på hemmaklubben EHDK. 

Jag visar  gärna våra och andras hundar på utställning, har i tidigare år tävlat i Junior handling och har även själv dömt Barn med Hund vid ett par tillfällen.

Dock är de praktiska jakterna guldkornen i min och Maltes tillvaro och det vi helst av allt sysslar med under hösterna.

Jag jobbar som sjuksköterska och har tidigare arbetat på Hjärtintensiven på Mälarsjukhuset, nu är jag anställd på bemanningsföretag och har förmånen få alternera. Matlagning är ett stort intresse och jag bor med min sambo Rikard. Utöver jobb, har jag varit ungdomsansvarig i SSRKs Huvudstyrelse under flera år.

I maj -17 föddes våra fina tvillingar Signe och Melker så av naturliga skäl går hunderiet lite på sparlåga <3

 

 
 Polly, Malin och Malte
           Pingla, Malin och Malte på Åland 2012.

 
Elda, Polly, Malin, Malte
 

  

Malin i valplådan

 

 

Och så en bild på hela familjens gullegrisar, tvillingarna Signe och Melker <3

 

Richard är född -97 och har tog studenten i våren -16. han pluggar nu i Uppsala och jobbar extra på psykavdelning på MSE. Richard tycker om att träna,  umgås med  kompisar, ishockeylaget Boston Bruins och nästan all annan sport också. Förra våren var han iväg som volontär till Uganda och under hösten -17 har de varit iväg på en fantastisk resa till en mängd spännande platser. Nu får nog resandet lugna ner sig lite då han precis fått en egen lägenhet. Hundarna är inte allt för stor del av hans liv men han har blivit mer och mer intresserad med åren och har nu siktet inställt på att få en egen hund i någon av våra framtida kullar. Jätteroligt att intresset smittar av sig! Passa ligger honom varmt om hjärtat och de har ett särskilt band <3

 

   

   Richard

Alvin har fyller femton under sommaren -19 och är en vetgirig kille som gärna läser tjocka böcker.  Gillar  tv-spel och data så där är det begränsningar så det inte blir för mycket... Han spelar pingis tre dagar i veckan  och tycker det är skoj. Det märks att han börjar bli äldre då han nu för tiden är mycket förtjust i valpar och de vuxna hundarna och gärna hjälper till så mycket det går. Alvin har tidigare ställt upp vid ett par Barn med hund, han var nöjd för han och hans hund sprang minsann snabbast!  

 

  

Alvin 2012

Engla blev tretton år dagen innan nyårsafton och är vår yngsting. Hon går i årskurs sju i musikklass och gillar att sjunga och uppträda.  

Djur är ett stort intresse och hon rider samt är duktig på att ta hand om våra hundar, hon har varit på ungdomsläger med Passa som mer eller mindre blivit hennes hund <3. Engla tycker om att följa med på utställning och träning och är ivrig på att lyssna och lära sig mer.

Hon är väldlgt pysslig och konstnärlig (det har hon fått från Thomas, garanterat inte från mig!) Det blir en del tittande på Youtube på olika vloggerskor :-P

 

                                   

 Engla 

 

Thomas gillar att snickra  och bygga grejor samt att laga mat. Han har en förkärlek för att titta på film  och är duktig på att teckna och måla. Han tar gärna ut hundarna på promenader och tränar dem ibland, dock kan han hoppa över utställningarna. Thomas har även han två barn sedan tidigare, Anna och Simon som är  utflugna och bor i Västerås samt Eskilstuna. Även Thomas är polis men jobbar numera bara dagtid, smidigt då vi kan dela upp ansvar för familj och hundar ;-) Kan inte nog beskriva hur värdefull min man är för vår kennel, han står för mycket av jobbet som sker i bakgrunden, han är ett klokt bollplank och han får ofta åka ut i Europa då någon av våra tikar ska paras. Jag är mycket lyckligt lottad som har en sån man <3!

 

Annica   med valp

 

                                                    Historik

Jag är uppväxt med hundar och då jag var 10 år -76 införskaffades den första flatten till familjen. Hon hette Tryggs Black Diamond och var en trevlig bekantskap som väckte mitt hundintresse rejält. Tre år senare kom nästa flat till oss och då från samma uppfödare, Tryggs Young Diamond hette hund nummer två. Med henne tävlade jag lydnad med mediokra resultat och vi gick vår  första (och enda...) apporteringskurs -81. Det var ingen lyckad satsning,  "Amica" som hon kallades vägrade apportera vilt och var väldigt  skottberörd, men jag tyckte det var jätteroligt ändå! Ibland kan jag tänka att det är nyttigt att få ha kämpat lite ;-)

 I mitten  av 80-talet så tog jag "Kajsa", Almanza Last Minute Miracle från Ragnhild Ulin på foder men jag hade ingen egen kull på henne (hon hade däremot valpar hos Almanza), även  hennes pappa Bramatha Ticket To Ride "Ozzy" flyttade hem till mig ett par år senare men  samägdes även han med kennel Almanza. År -89 köpte jag Almanza Natural Gift "Diva" kallad och efter henne föddes den första Ryegate's kullen två  år senare. Vad som  hänt sedan dess på hundfronten kan du läsa under "Gamla Godingar" men tyvärr är den sidan inte helt uppdaterad... Nån gång så ;-)

Under  några år satt jag, precis som Malin också gjort, som valpförmedlare i Flatcoated  retrieverklubben (FRK) och har under fem  år fram till -02 varit avelsråd i klubben. Från år -14 är jag tillbaka i avelsrådet vilket passar mig fint då avel och uppfödning ligger mig varmt om hjärtet.

Vidare är jag utbildad  jaktkursintruktör samt avkommebeskrivare. Jag har vid flera tillfällen dömt på Flatshower samt inofficiellt jaktprov,  jätteroliga erfarenheter tycker jag!

Jag har under två perioder även suttit i FRKs avelsråd som i mina ögon fyller  en viktig funktion för arbetet med att förvalta denna härliga ras. Jag har även  varit avelsansvarig i huvudstyrelsen så jag har garanterat inga  fritidsproblem!! Vår förhoppning  är att föda upp trevliga hundar som uppfyller rasstandardens krav på  mentalitet, arbetsegenskaper och exteriör. En inte alltid helt enkel uppgift  men väldigt stimulerande!!